TLS_logo

Asset Experts heeft in 2014 en 2015 bij Translink de CMDB ontworpen en geïmplementeerd met als uitgangspunt het vastleggen van relaties over de as dienstverlening, applicaties en IT infrastructuur. Door gebruik te maken van beschikbare relaties kunnen de objecten in de CMDB (de Configuration Items, CI’s) met elkaar logisch worden gerelateerd. Het resultaat is een gedetailleerd overzicht van objecten van beheer in relatie tot elkaar:

TransLink beheerobjecten en relaties

Het grote voordeel van het vastleggen van relaties tussen de genoemde niveaus is dat events binnen het Service Management kunnen worden gerelateerd aan zowel dienstverlening als infrastructuur. Dit maakt het mogelijk om impactanalyses uit te voeren en aan te geven of verstoringen en onderhoud gevolgen hebben voor de continuïteit van de dienstverlening.

Belangrijk is dat de keuze voor het tool waarin de CMDB wordt vastgelegd het hanteren van relaties tussen CI’s ondersteunt. Translink heeft gekozen voor ServiceNow, een zeer vooraanstaand Service Management platform dat de standaard ITIL hulpmiddelen als een SaaS-oplossing aanbiedt. ServiceNow heeft de mogelijkheid om relaties tussen de genoemde niveaus vast te leggen en te onderhouden. Het geheel kan worden gepresenteerd in een overzicht (een zg Business Service Map) bestaande uit standaard iconen voor de verschillende componenten. Daarnaast dient de CMDB ook als documentatie-portaal voor systemen en diensten, met uitgebreide middelen om informatie te koppelen (attachements, knowledge-base, et cetera).